Online veilingplatform Catawiki hoeft niet meer met hagel te schieten. Zij leerden hun eindgebruiker kennen, trokken nieuwe klanten aan terwijl bestaande klanten terugkwamen. Gebaseerd op data, hebben wij samen met Catawiki een focus in de strategie kunnen brengen. Door onze gerichte keuze van kwantitatief en kwalitatief persona onderzoek kan Catawiki doelgericht mensen aanspreken met een boodschap die werkelijk relevant is. Met als resultaat: een stijgende conversie.
Catawiki is een online veilingplatform voor bijzondere objecten. Denk aan design meubelen en horloges, maar ook postzegels en munten. Op het platform kunnen gebruikers kopen en verkopen.
Catawiki is een online veilingplatform met een uiteenlopende doelgroep van (ver)kopers. In een paar jaar tijd groeide de start-up uit tot een succesvol bedrijf binnen Europa. De website ontwikkelde zich in rap tempo. Functionaliteit na functionaliteit werd gebouwd, maar er was te weinig tijd om de eindgebruiker te leren kennen. De gebrek aan kennis over de doelgroep maakt het lastig om effectief door te blijven ontwikkelen in designs, content en strategie. Catawiki besefte dit wanneer zij nieuwe kopers wilde aantrekken met een redesign. Hoe moet dat design eruit zien als je de wensen en behoeften van de doelgroep niet kent? Milkshake Research to the rescue.
Catawiki schakelde Milkshake Research in om doelgroeponderzoek te doen voor het nieuwe design van de website. Wat ze toen nog niet wisten, is dat dit doelgroeponderzoek een veel grotere impact zou hebben. Door een beter begrip van de motivaties en behoeften van de subdoelgroepen, optimaliseer je niet alleen het design, maar ontwikkel je ook betere functionaliteiten en services. Content wordt persoonlijker, gerichter en daarmee effectiever. Het vergroot de impact van je marketing enorm. Hoe dat precies werkt, leggen we je hieronder uit.
In dit onderzoek kozen we voor een aanpak waarbij we interviews combineerden met een enquête. Met een clusteranalyse van deze data maakten we datagedreven persona’s voor Catawiki. Deze persona’s zijn gebaseerd op kwalitatieve data en vervolgens volledig onderbouwd met kwantitatieve data. Zo krijg je niet alleen inzicht in de motivaties en behoeften van de doelgroep - zoals bij traditionele persona’s - maar zie je ook hoe groot de doelgroep is. En niet onbelangrijk: hoe groot het potentieel is. Zo kunnen strategische keuzes worden gemaakt.
Door dit onderzoek heb ik weer vertrouwen in het gebruik van persona’s. Nu kunnen we keuzes maken in plaats van alleen kleur geven aan onze klanten — Head of User Experience, Catawiki
Met deze duidelijke indeling en beschrijving van de markt, kon Catawiki een weloverwogen strategie maken. Een hoop doelgroepen werden uitgesloten en kozen zij voor twee specifieke doelgroepen waar de meeste potentie lag. Hierdoor ontstond meer focus. Voor deze gekozen doelgroepen werden nieuwe passende proposities, functionaliteiten en designs gemaakt. Dit zagen we terug in het resultaat: groei in nieuwe klanten, terugkerende klanten en overall conversies.