Een bekende methode om antwoord te geven op die vraag is het gebruik van persona’s. Die geven je namelijk een gedetailleerd beeld van de verschillende typen mensen binnen een doelgroep.
Maar dat persona’s een bekende methode zijn, wil nog niet zeggen dat de ontwikkeling en het gebruik ervan appeltje-eitje is. De vraag: hoe voorkom je dat persona’s verkeerd worden ontwikkeld of ingezet? We hebben de drie grootste valkuilen op een rijtje gezet.
1. Het product staat centraal, de persoon komt op de tweede plaats
Het klinkt heel logisch, persona - persoon (what’s in the name). Maar een veelgemaakte fout bij de ontwikkeling van persona’s is denken vanuit het product of dienst: welke verschillende producten verkopen we? En welke groepen kunnen we definiëren rondom deze verschillende producten? In veel gevallen zijn die vragen het startpunt voor de creatie van persona’s. Je vergeet dan alleen de belangrijke vraag achter de vraag: welke behoefte wil je met het product vervullen?
Ons advies
Begin andersom. Breng eerst in kaart wat de pijnpunten en zorgen van jouw doelgroep zijn. Definieer die doelgroep in deze fase nog zo breed mogelijk: bijv. Nederlanders met een mobiele telefoon. Ga vervolgens op zoek naar de koppeling tussen hun behoeften en jouw product of dienst. Om zo ‘het gat in de markt’ te ontwikkelen. Alleen dan lever je iets waar de doelgroep ook écht - misschien zelfs al jaren - op zit te wachten.
2. Alleen de afdeling marketing en communicatie wordt betrokken
De vraag naar persona’s ontstaat vaak op de afdeling marketing en communicatie. Logisch, persona’s geven informatie over hoe je als organisatie naar de doelgroep wilt communiceren. Maar direct of indirect: uiteindelijk communiceren alle medewerkers naar de doelgroep. Eeuwig zonde dus om persona’s te ontwikkelen die niet in de hele organisatie kunnen landen.
Ons advies
Betrek vanaf het eerste moment zo veel mogelijk collega’s van verschillende afdelingen. En zorg dat iedereen kennis maakt met de gecreëerde persona’s. Via een workshop bijvoorbeeld. Het succes van persona’s hangt samen met het aantal medewerkers dat ze kent, begrijpt en kan inzetten.
3. De persona’s raken vastgeroest
Met goede persona’s kun je jaren vooruit. Maar dan moet je ze wel actief gebruiken en up-to-date houden. De wereld verandert altijd en het gedrag van jouw persona’s dus ook. Denk aan ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, digitalisering of inclusiviteit.
Ons advies
Blijf in gesprek met de doelgroep om trends in kaart brengen. Meet hoe de doelgroep reageert op - voor jouw product - relevante maatschappelijke ontwikkelingen. Zo blijven de persona’s een weerspiegeling van de actualiteit. En weet je precies wat er speelt en hoe jij als organisatie hierbij kan helpen.